EnglishMagyar
   
Text Size

Stílus kisokos

Gyakran előfordul, hogy kézben gyönyörű, felvéve ijesztő, a fogason elegáns, hordva viszont kínszenvedés egy ruhadarab… Az alábbiakban néhány öltözködési tanácsot gyűjtünk össze, hogy ezzel is segítsünk Önnek a tökéletes darabok kiválasztásában.

Öltöny méretállások

oltony_meretallas

Az Öltönyfutár kínálatában háromféle méretállásból választhat. A „normál” méretállás (42-66 konfekcióméret) az átlagos testmagasságú és -alkatú urak számára ideális. A „rövid” méretállás (23-35 konfekcióméret) az átlagnál testesebb férfiaknak felel meg, a zakó rövidebb és hasban bővebb, mint a normál méretállású zakók, a nadrágnak mind az ülepe, mind a szára rövidített, ráadásul csípőn is hordható. A „hosszított” méretállás (94-122 konfekcióméret) nagyszerű választás a délceg urak számára, hiszen ezek arányosan hosszabb zakóval és nadrággal készülnek.

A zakó

zako

Az ideális zakó

Legjobb esetben a zakó már első felvételre kényelmes, viselőjét engedi könnyedén mozogni, még ha testhez is simul. Vonalvezetése, divatossága, szép esése kiemeli viselőjét a konfekciót hordók tömegéből. Az ideális zakó sehol nem húz vagy ráncosodik ügyetlenül. A zakó kövesse a mellkas vonalát és hátul, a derékvonal alatt sem lötyög soha.

A zakó szabása, változatai

Klasszikus, enyhén karcsúsított vagy akár teljesen karcsúsított lehet, ízléstől és a napi hangulattól függően. Készülhet egy vagy két sliccel, vagy – a nadrággal ellentétben – akár slicc nélkül is. Manapság legtöbbször egysoros és kétsoros öltönyökkel találkozunk, kétgombos, vagy háromgombos változatban. A kétsoros öltöny a legelegánsabb, a teltebb alkatot karcsúsítja.

Zakó-etikett

Az öltözködési etikettet szem előtt tartó férfiak az alsó gombot mindig nyitva hagyják. Zakóját mindig tartsa begombolva különböző eseményeken, például konferencián, beszélgetés közben, tárgyaláson, hivatalos alkalmakkor, de leüléskor minden esetben gombolja ki! Ez alól a szabály alól egyedül a kétsoros gombolású zakó kivétel.

Anyagösszetétel

A legfinomabb és persze egyben legdrágább anyag a gyapjú, amit használhatnak 100%-os, vagy kasmírral, hernyóselyemmel kevert szálas változatban. A gyapjú legfontosabb értékmérő tulajdonsága a gyapjúszálfinomság: minél finomabb a szál, annál értékesebb a gyapjú. A gyapjúöltönyt bármilyen alkalommal felvehetjük, legyen az üzleti vagy hétköznapi. A gyapjúöltönyökhöz képest a len és pamut árban kedvezőbb és szintén elegáns megjelenést kölcsönöz viselőjének, de üzleti megbeszélésekre nem ajánlatos felölteni.

Zakóméret

A zakó ujjának hosszát nagyon egyszerűen ellenőrizhetjük, leengedett kar esetén a kézfej középső részéig érjen. Alacsony férfiak esetében a standard méretnél lehet rövidebb. Divatos viselet az ing ujját kicsit, körülbelül egyujjnyira kilátszódni hagyni a zakó alól, főként ha a gallér és a kézelő mintája eltér egymástól.

Természetesen nem hagyjuk Önt egyedül a döntésben, a próba során nemcsak a mérettel és az anyagválasztással kapcsolatban adunk ötleteket, hanem Öltönyfutáraink stílustanácsadással is szolgálnak. Kínálatunkból kiválaszthatja a megfelelő méretet, mi pedig a szolgáltatás részeként profi szabónk segítségével díjmentesen Önre igazítjuk a kiválasztott öltönyt.

A nadrág

nadrag

Az ideális nadrágAhogy a zakónál, az öltönynadrágnál is a kényelem a legfontosabb szempont. Próba során sétálgasson, mocorogjon egy kicsit, üljön, guggoljon le benne. Ha ezek a mozdulatok nehezére esnek új ruhadarabja miatt, próbáljon másik méretet – de bizonyos típusoknál a derék, ülep kiengedésével, szűkítésével sokat javíthatunk a szorult helyzeten. Munkatársnőink segítenek eldönteni, hogy átalakításra, vagy más méretre van-e szüksége. Ami a pantalló hosszát illeti, hátul a cipő sarkának magasságáig érjen, elöl enyhén megbukva boruljon a cipőre.

Pantalló-fajták

A nadrág alja lehet hajtókás vagy hajtóka nélküli - mindkét viselet elegáns, de jó tudni, hogy a hajtókás fazon klasszikusabb, a hajtóka nélküli fazon fiatalosabb és modernebb irányvonalú. Ha Ön az alacsonyabb testalkatúak közé tartozik, legszerencsésebb hajtóka nélküli nadrágot választania, ami optikailag megnyújtja a testet.

Ingek

ingek

Minél diszkrétebb, halványabb színű és mintájú inget vesz fel, annál inkább alkalmi a megjelenése. A protokoll szerint öltönyhöz mindig hosszú ujjú inget illik venni, lehetőleg az öltönynél világosabb árnyalatban, amit minden esetben tűrjünk be a nadrágba. A kézelő lehet sima gombolós vagy visszahajtott mandzsettás is, mely kifejezetten elegáns.

Ingméret

Az elegáns férfi inge követi teste vonalát, nem bő és nem szoros, megfelelő mozgásteret biztosít a kívánt mozdulatokhoz. Ahogy azt a zakóknál is megszokhattuk, három fő szabásvonal létezik, a klasszikus, az enyhén, és a teljesen karcsúsított. Ha „windsor” (klasszikus), vagy cápa galléros inget választ, kifejezetten trendi stílust kölcsönöz magának. Ha igazán különleges alkalomra készül, válasszon mandzsettagombos inget! Friss divat az eltérő alapanyagból készült kézelő és gallér.

Színek, minták, harmóniák

Leggyakrabban egyszínű és csíkos ingekkel találkozhatunk. Ezeknek egyértelmű előnye, hogy könnyebb hozzájuk nyakkendőt választani. Az egyszínű ing letisztult, klasszikus hatást kelt. Az élénk színek vagány viselőre vallanak. Legdivatosabb mintázat a csíkos ing, így manapság az egyik legkeresettebb megoldás. Üzleti és hétköznapi alkalmakra is választhat ilyet. Vigyázat, előfordulhat, hogy a csíkos nyakkendő és csíkos ing mintája üti egymást! Ha kockás inget ölt, még gondosabban válasszon hozzá nyakkendőt. A diszkrét, apró kockák alkalmi viseletként is egyre elfogadottabbak, ha a nagyobb, hangsúlyosabb kockákat választotta, hétköznapi, lezserebb hatást fog kelteni, és ez számos helyzetben kifejezett előnyére válik.

Cipő, öv

cipo

Mindkettőből határozottan ajánlott valódi bőrt választani, és fontos, hogy az öv színe minden esetben passzoljon a cipő színéhez. Ha lábbelije fényes, az öv is legyen olyan. Praktikussága miatt bizonyára Ön is kedveli az automata megoldású nadrágszíjat, de ugyanolyan pompás választás a teli csatos, vagy a klasszikus csattal ellátott verzió is. Mindegy, hogy nyújtott, kerek, vagy csapott orrú cipőt választ, bármelyik megteszi alkalmi viseletként. Ugyanígy megfelelő a lakkozott, fényesebb bőrből készülő, bőr- vagy gumitalpú cipő is.

Zokni

zokni

Zokniját a nadrág, ne pedig cipője színéhez igazítsa! Világos öltöny esetén a zokni legyen egy árnyalattal sötétebb, de a cipőnél mindig világosabb. Amennyiben nadrágja szára nagyon felcsúszik leüléskor, ajánlatos térdzoknit húzni, a lábszár pajzán kivillanásának elkerülésére.

Ékszer

ora_1

A férfi legbeszédesebb ékszere (az őt kísérő hölgyön kívül) az órája. Tudjuk, hogy a karóra nem olcsó kiegészítő, de annál inkább ajánlott egy minőségi darab kiválasztása. Előnyös, ha az óra szíja bőrből vagy fémből készül. Megjelenését továbbá gyűrűvel, mandzsettagombbal, nyakkendőtűvel teheti még elegánsabbá.